Home

Achtergrond 315 x bekeken

Ierland kondigt invoerverbod vee af

De Ierse minister voor landbouw Mary Coughlan heeft een invoerverbod voor bepaalde soorten vee uit bluetongue-zones afgekondigd.

Ierland doet dat vanwege de ontwikkelingen in het aangrenzende Noord-Ierland waar twee weken geleden het eerste geval van bluetongue werd ontdekt bij een uit Nederland afkomstige koe.

Coughlan heeft een speciale wettelijke maatregel getekend om het invoerverbod van kracht te verklaren. De maatregel is tijdelijk en wordt genomen als voorzorg, stelt haar ministerie. ''Ik heb de maatregel ingevoerd in het kader van de beschikbaar komende informatie met betrekking tot de transmissie-route van bluetongue en zorgen rond het potentiele verplaatsen van bepaalde dieren uit zones met bluetongue-beperkingen. Ierland heeft zijn zorgen op dit gebied kenbaar gemaakt aan de Europese Commissie,'' aldus de minister. Omdat de bluetongue-vrije status van Noord-Ierland niet in gevaar is mag het verplaatsen van vee tussen de beide delen van het Ierse eiland voorhands gewoon doorgaan.

Het invoerverbod geldt voor vrouwelijke fok- en productiekoeien van 12 maanden of ouder en voor vrouwelijke schapen van een half jaar of ouder. Coughlan sluit daarmee aan op de gang van zaken in Noord-Ierland waar intensief wordt gespeurd naar de manier waarop kalveren besmet konden worden door hun aan bluetongue leidende koeien. Noord-Ierland heeft vanwege de vondst dertig koeien en kalveren geruimd.

Of registreer je om te kunnen reageren.