Home

Achtergrond 1 reactie

Ieren willen superheffing op Europese schaal

De Ierse bond van melkveehouders ICMSA pleit ervoor de superheffing op Europese schaal uit te voeren.

Zo'n Europees systeem zou voor te veel melkende Ieren en boeren uit een aantal andere landen betekenen dat ze geen superheffing hoeven te betalen, is de gedachte van de bond.

Zo dreigt volgens ICMSA voor Ierland onder het huidige nationale systeem dit jaar een heffing van 19 miljoen euro, maar zou die heffing bij een omslag over de hele EU zo goed als zeker wegvallen.

"In het melkjaar 2006/07 betaalden Europese melkveehouders 221 miljoen euro aan superheffing. Daarmee wordt een ontzettend hoog bedrag onttrokken aan een sector op basis van een verfijnd systeem dat arbitrair en onlogisch is. Als er een superheffing op EU-schaal bestond, dan zou die heffing op nul zijn uitgekomen", vraag vice-voorzitter John O’Leary zich af.

De Ierse melkveesector kwam vorig melkjaar 1,26 procent boven het nationale quotum uit en gaat momenteel opnieuw in die richting.
"Als we als een economische eenheid werken voor de tarieven, waarom doen we dat dan ook niet voor de superheffing", aldus O’Leary.

Hij stelt daarbij dat de EU als geheel de afgelopen drie jaar de quota niet heeft volgemolken. "Een EU-brede superheffing zou de Ierse boeren uitstekend uitkomen. We zouden onze productie kunnen uitbreiden en profiteren van de groeiende markt, zonder dat deze gelijk wordt ondermijnd door overproductie."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Melkveehouder

    Superheffing is staatsdiefstal als alle zuivel zoals op dit moment volledig op de markt kan worden afgezet

Of registreer je om te kunnen reageren.