Home

Achtergrond

'Huur studerende eilandkinderen te hoog'

De ouders van mbo'ers en middelbare scholieren van Ameland die in Leeuwarden studeren zijn teveel geld kwijt aan de huisvesting.

Dat stelt wethouder Nico Oud (Welzijn) van Ameland vandaag. Ameland heeft alleen een school voor vmbo. De scholieren die op het mbo, havo, vwo of gymnasium zitten, wonen en studeren vaak in Leeuwarden. Zij krijgen nog geen studiefinanciering.

In de huurhuizen waar de kinderen verblijven mogen maar twee studenten wonen om overlast in vooral kwetsbare wijken te voorkomen. Oud wil dat oprekken naar drie per woning zodat de huurkosten dalen. De kosten bedragen nu al snel meer dan 200 euro per kind per maand aan huur.

De wethouder wil graag in gesprek met de woningcorporaties om een oplossing te bedenken. In Leeuwarden wonen structureel ongeveer honderd kinderen van Ameland. "Als wethouder ben ik niet armlastig, maar dat is voor anderen lastiger'', aldus Oud. Hij heeft zelf een kind dat in de Friese hoofdstad studeert.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.