Home

Achtergrond 264 x bekeken

Hooggeëerd publiek!

PvdA en GroenLinks willen wegens dierenwelzijn een verbod op circusdieren: een raar politiek circusnummertje. D66 wacht door minister Verburg ingesteld onderzoek af.

Wilde circusdieren mogen voorlopig gewoon in de piste. D66 en SP hebben een stokje gestoken voor het nieuwste spektakelnummer dat GroenLinks en PvdA in hun programmaboekje hadden: circussen ontdoen van hun corebusiness, nummers met grote en kleine ‘wilde’ dieren. Hiertoe is 4 februari een motie ingediend door GroenLinks en de PvdA. Volgende week is de stemming erover; op voorhand lijkt de motie kansloos.

Zielig is een misplaatst mensenwoord

Reden voor de kritiek op circussen is het dierenwelzijn dat in het geding zou zijn. Al die arme olifanten en tijgers, ze krijgen hun natje en hun droogje en moeten onder aandacht en applaus hun kunstjes doen. Misschien gaat dat voor of achter de schermen soms fout. Misschien is dat soms ‘zielig’, om dat zeer misplaatste voor dieren gebruikte mensenwoord van stal te halen. Maar hoe zit het nou echt?

Idealistisch totalitarisme

Minister Verburg en straks denkelijk ook de Kamer zien zaken in de juiste volgorde: eerst de feiten, dan oordelen. Verburg heeft onderzoek ingesteld dat eind dit jaar klaar moet zijn. Om maar op mijn vorige blog in te haken: je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Op basis van geruchten of incidenten een bedrijfstak het brood uit de mond stoten, is het soort idealistische totalitarisme waar niemand iets aan heeft. We verbieden de dierenbeweging toch ook niet omdat een miniem deel ervan lijken van tegenstanders opgraaft (Engeland) of mensen bedreigt en leuzen op gebouwen kliedert (Limburg)?

Blij met Boltini

Ik ben blij dat ik als jongetje ooit het legendarische Circus Boltini heb gezien. Misschien schortte er iets aan het tijgerwelzijn of het olifantengeluk, ik hoop het niet maar je weet nooit. Wat ik wel weet is dat het onvergetelijk was. Ik zou me maar zo kunnen voorstellen dat het circus ons naast zijn entertainmentfunctie toch ook een beetje verbindt met de dierenwereld en de natuur, zoals dierentuinen, dolfinaria en hertenkampen dat op hun eigen wijze ook doen. Al is dat misschien ook wel een kwestie van tijd.

Levende kanonskogel

De redenen van D66 om de anticircusmotie niet te steunen, waren interessant. D66 weigerde de PvdA te helpen, omdat die partij zelf volgens D66’er Boris van der Ham weigert ‘slechte huisvesting van miljoenen kippen’ aan te pakken. D66 wacht het door Verburg ingestelde onderzoek af, en betreurt in de tussentijd dat het thema circusdieren nu door partijen ‘als afleiding wordt gebruikt om de echt grote misstanden in de bio-industrie niet aan te pakken' . Kortom, D66 wacht voordat het zelf onder tromgeroffel als levende kanonskogel op de intensieve veehouderij afgaat.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.