Home

Achtergrond 388 x bekeken

Hoog rendement zonnepaneel voor glastuinbouw

Het bedrijf Wilk van der Sande heeft een hoogrendement zonnepaneel gemaakt speciaal voor de glastuinbouw.

Wanneer de ontwikkeling van led-verlichting doorzet, denkt het bedrijf dat zonnecollectoren ook nog wel eens interessant kunnen worden voor Nederlandse glasbedrijven.

Het zonnepaneel kan gebruikt worden voor grote oppervlakten. De verwachting is dat de nieuw ontwikkelde panelen in eerste instantie vooral interessant zijn voor buitenlandse bedrijven waar veel zonne-uren zijn, zoals in Kenia. Bij het rozenbedrijf Oserian in Kenia ligt het systeem van Van der Sande naast een rozenkas.

Woordvoerder John van der Sande ziet wellicht ook toekomst voor de zonnepanelen in de Nederlandse glastuinbouw. "Als de led-verlichting doorzet, zal er steeds minder licht van buiten nodig zijn. Dan kan er ook in meerlagen geteeld gaan worden."

Wanneer er minder licht noodzakelijk is, kunnen de panelen op het kasdek, redeneert hij. Met de zonnepanelen kan een temperatuur van het water gehaald worden van tussen de 40 tot 80 graden. "Wanneer het water van de zonnepanelen nog niet te warm is, kan de temperatuur met de ketel verhoogd worden."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.