Home

Achtergrond

Hogere winst voor CSM

Voedingsmiddelenconcern en melkzuurproducent CSM heeft in 2007 een hogere winst geboekt dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 203 miljoen euro.

In 2006 hield CSM 105 miljoen euro onder de streep over. Dat maakte het bedrijf vanmorgen bekend.

CSM boekte in 2007 een omzet van 2,49 miljard euro, tegen 2,42 miljard euro in 2006. Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten kwam uit op 154 miljoen euro. Dat is lager dan in 2006 en het gevolg van koersverschillen tussen euro en dollar en investeringen in een nieuwe melkzuurfabriek in Thailand. De omzet en het bedrijfsresultaat zaten dichtbij de verwachtingen van analisten. Zij waren uitgegaan van een omzet van 2,46 miljard euro en een bedrijfsresultaat van 156 miljoen euro.

Het bedrijf kampt met flink gestegen grondstofkosten. In oktober vorig jaar waarschuwde het bedrijf dat het resultaat onder de streep in 2007 met 8 miljoen euro negatief beïnvloed zou worden. Het effect van de hogere grondstofkosten op het resultaat was lager dan verwacht, aldus CSM.

Het bedrijf heeft door prijsverhogingen aan klanten de gestegen prijzen voor grondstoffen naar eigen zeggen goed opgevangen. Ook in 2008 rekent CSM de gestegen grondstofprijzen door aan zijn klanten.

Het bedrijf handhaaft de doelstellingen voor 2008 en 2009. Voor de melkzuurdivisie Purac, streeft CSM naar een toename van de zogenoemde 'return on sales' (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) met 15 tot 20 procent in 2009. Ook het rendement op kapitaal moet in 2009 met 15 tot 20 procent zijn toegenomen.

Gerard Hoetmer, topman van CSM, zei tijdens een toelichting ,,dat in 2007 een basis is gelegd om verder te gaan groeien''. Met name in de bakkerij-ingrediëntentak wil het bedrijf verder groeien door aankopen te doen. Hoetmer zei dat ,,acquisities de eerste prioriteit zijn van CSM'', maar meldde dat het bedrijf nog niet met ,,concrete partijen aan tafel zit''.

De reorganisatie waarin CSM zit loopt op schema. Het zogeheten 3S-programma zal in 2008 worden afgerond met een minimale besparing van 110 miljoen euro.

CSM gaat over 2007 een dividend uitkeren van 0,88 euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.