Home

Achtergrond 20 reacties

Hoger bedrag ganzenopvang

Boeren kunnen een fors hoger bedrag krijgen voor het opvangen van ganzen.

De provincies willen niet alleen de gewasschade volledig vergoeden, maar ook de gemiste inkomsten. Dat heeft het Interprovinciaal Overleg (IPO) bekendgemaakt.

De provincies, sinds 2007 verantwoordelijk voor agrarisch natuurbeheer, komen zo tegemoet aan de klacht dat vooral boeren die veel doen aan ganzenopvang nu een te lage vergoeding krijgen.

In de nieuwe regeling wordt de maximumcompensatie voor gemiste inkomsten flink verhoogd. De provincies zeggen uit te gaan van het slechtst denkbare scenario. Taxatie achteraf bepaalt hoeveel inkomsten de boer is misgelopen. Ook de vaste vergoeding voor gewasschade wordt hoger.

Daarnaast is de mogelijkheid geschapen te wisselen van teelt. De huidige regeling voorziet daar niet in, wat tot problemen leidde omdat ganzenpakketten worden afgesloten voor zes jaar – een periode die samenhangt met het EU-subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling (POP).

Brussel moet de nieuwe regeling nog wel goedkeuren, maar het IPO verwacht daarbij geen problemen. De nieuwe subsidies gaan dan vanaf juni dit jaar gelden.

Bedrijven die niet deelnemen aan de opvangregeling, maar wel liggen in de 'foerageergebieden', kunnen schadevergoeding vragen bij het Faunafonds.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Roos

  Wat emoties toch kunnen veroorzaken. Je moet je nuchter verstand gebruiken. Mensen hebben ook niet het eeuwige leven. Dit is maar goed ook, dat er zijn die te vroeg er uitvallen is heel erg, maar als je een gezegende leeftijd haalt mag je god danken!!! Als je al de dieren die in het wild leven zijn gang laat gaan, dan is het leed niet te overzien. Je moet als mens ingrijpen om het op orde te houden. Daar moet ook een kind mee opgevoed worden. Kennelijk hebben ver schillende mensen geen fatsoenlijke opvoeding gehad of zijn zeer hardleers. We kunnen dan de dokters die mensen moeten opereren ook wel beulen noemen. Ik vraag me af wie is de beul, die niks doet en alles op zijn beloop laat, of die op tijd corigeerd? V. Dijk je moet je maar is laten behandelen. Dit is absurd wat je uitkraamt.

 • no-profile-image

  jean

  M van Dijk
  1 boeren zijn geen imbeciele! zij zorgen voor jou eten. 2 jagers zijn natuurbeschermers/beheerders. 3 jagers doen hun werk met plezier. 4 niet alle nederlanders zijn bereid te betalen.( maar wel voor een stukje gans op hun bord) Als ik jou was zou ik alle ganzen adopteren. En blijven lenen!!!! dan kan je ook die euro voor alle nederlanders betalen die voor de beheersjacht zijn!! (en dat zijn er nog al wat)
  Groetjesen XXX "domoor" Jean

 • no-profile-image

  Mvan Dijk

  Aan Johan, Friesland. Niks jagen, afblijven doodschieter. Ganzen zijn er niet om afgeschoten te worden. Toon respect, nu er een goede regeling komt of ruim je bedrijf op en ga met pensioen.

 • no-profile-image

  Fosfaat

  Hoe zit het met de Minas?

 • no-profile-image

  Johan

  MVDIJK; als je tuintje wordt vogescheten door loslopende katten dan ga je vast maatregelen treffen. Sinds jaar en dag worden er veel teweinig ganzen afgeschoten ivm bescherming, net als overigens everzwijnen, reeen. In een dichtbevolkt landje zorgt dat voor economische schade, aanrijdingen, doden en gewonden. Typisch links, ze willen alles, en de grenzen open voor vreemdelingen, en alledieren zich lustig laten voortplanten, NL is echt te klein voor al uw wensen.

 • no-profile-image

  farmer

  Als ze nederland helemaal aan wijzen, is 13 miljoen te weinig.

 • no-profile-image

  jean

  IK LEES DAT MVDIJK DE SCHADE GAAT BETALEN!! HA HA HA HA DAT WORD LENEN MVDIJK.

  X JEAN

 • no-profile-image

  gj

  Dit is weer een stukje volksverlakkerij. Iedereen denkt dat het het voor de boeren goed wordt geregeld met de schadevergoedingen. Maar wijs dan ook heel Nederland aan. Die 65000 hectare zijn maar wolkjes op de kaart van Nederland. Zit je niet in het aangewezen gebied dat krijg je dus niks.

 • no-profile-image

  fox

  beste M, maar goed dat u mijn buurman/vrouw niet bent, het is ............ wat u allemaal zegt. De mensen met het minste verstand en die het hardst schreeuwen, menen dat ze overal verstand van hebben en het meeste recht hebben om te spreken.. mag ik even overgeven..... ga toch aan het werk, en probeer er nog iets van te maken!!

 • no-profile-image

  M van Dijk

  Jullie leuteren maar wat met je imbeciele boerenpraatjes. de Ned. bevolking en de natuurbescherming weten wel beter. Die laatsten hebben tenminste een echte opvoeding en opleiding gehad. Dus: gewoon geen ganzen schieten, ook geen reeen en ook geen zwijnen en zeker geen vossen. Leve een Nederland zonder plezierjagers.

 • no-profile-image

  Arend

  Die m van dijk,heeft die een klap van de meelzak gekregen?

 • no-profile-image

  gert

  een redelijke vergoeding door taxateurs die het vertrouwen hebben van de boeren is nodig,onhafhankele taxateurs bestaan niet .

 • no-profile-image

  Arend

  He he he beetje rustig mvandijk.De boeren hoeven de ideeen van natuuridealisten niet na te streven nog op te houden te bestaan om dat dat beeter in het faunaplaatje past

 • no-profile-image

  Johan

  Wel ja weer een subsidiable item, strooi maar lekker met belastinggeld ipv de ganzenstand te bejagen tot onder de irritatie grens

 • no-profile-image

  Janus Hertogs

  GJ uit Noord nederland heeft helemaal gelijk. Inderdaad heel ned. aanwijzen en zorgen voor een goede vergoeding voor de boeren ne zker nergens geen ganzen meer afschieten. Chapeau voor GJ.

 • no-profile-image

  M van dijk

  Aan Jean. Jammer van je zeer beperkte intelligentie. Alle Nederlanders zijn graag bereid mee te betalen aan de regeling.
  Is nog geen euro per kop. Als voor minder dan 1 euro dat zinloos doodschieten van ganzen stopt, is iedereen bereid. Van domoren zoals jij. Kusjes(xxx) van Dijk

 • no-profile-image

  Elisa

  Boeren zorgen wel voor het eten ook voor diegene die ons als imbeciel uitmaken. Ik denk dat ik maar ganzenpate ga maken en gerechten met gans, fazant, haas enz. het loopt en vreet en kakt ons land onder, dus oog om oog, tand om tand!Ik wens u allen alvast smakelijk eten.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Normaal reageer ik niet op een persoonlijke mening van iemand, maar voor m van dijk maak ik een uitzondering. De reactie die u geeft op 21 feb 2008 13:15 lijkt helemaal nergens naar! U zou zich eerst eens goed moeten verdiepen in de ganzen- en vossen problematiek. Van de reeeen en zwijnen weet ik niet veel, daar bemoei ik me dus ook niet mee.
  Wat de ganzenschade aangaat, het loopt echt helemaal de spuigaten uit wat een ellende er op het land gebeurd. Zelfs met een hoge vergoeding blijft ganzengedogen een beleid uit nood. Het grasland heeft ontzettend veel te verduren door al dat scheiten en vertrappen. Op ons (biologisch) bedrijf heeft het een grote invloed op ons inkomen.
  Het tweede waar ik op wil reageren is die opmerkingen over vossenjacht. Begin jaren 90, toen we nog veel kunstmest gebruikten en behoorlijk intensief het land benutte, hadden we 90 nesten van weidevogels op ons land. Sinds de vos èn de kraai in onze polder hun intrede deden, is dat gereduceerd tot 0 !!!!!!!!!
  Ik zal de dag prijzen, waarop er op welke manier dan ook, een einde komt aan de gigantische schade door deze predatoren. Onze polder is kwa wild een dode polder geworden. Vroeger keken we uit het keukenraam en zag je de vogels en hazen zich vermaken. Nu roep je elkaar aan als het zeldzame feit zich voordoet dat je er een zièt.

 • no-profile-image

  Jean

  Mooi geschreven Jeroen!!
  We moeten nu hard aan het werk om een natuurlijk evenwicht terug te brengen in de Nederlandse natuur.
  Ik zou je graag willen helpen!

  Groet Jean

 • no-profile-image

  gj

  Toen de boer het nog voor het zeggen had...
  Het landschap werd goed onderhouden. De weilanden cq hooilanden lagen er prima bij. Op de zaterdag liepen de dorpsjagers een rondje om het dorp en schoten wat hazen en fazanten. Het had eigenlijk geen invloed op de wildstand. Jeroen zit in de polder en ziet daar geen wild meer, wij hier in Noord-Drenthe, als je tegenwoordig een haas ziet dan vertel je dat onder de koffie. Een fazant zien we nooit meer.
  De natuurgebieden hier zijn troosteloze brandnetel, ridderzuring , j.kruiskruid gebieden. De incidentele heide is reeds lang verdwenen. De vossen kom je midden overdag tegen.
  Wat je ook teveel tegenkomt zijn de geitewollensokkenwandelaars veeal ingezelschap van een loslopend hondje.
  Dat volk heeft helemaal niet in de gaten hoeveel zijzelf verstoren.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.