Home

Achtergrond

Hoge lichtsom stuwt vegetatieve groei op

Voor de tijd van het jaar, staan de gewassen in de diverse teelten er naar verhouding zwaar bij.

Nu de lichtsom afneemt, is de kans op een mindere vruchtkwaliteit groot. De sterke vegetatieve groei resulteert in lange, vette ranken en groot blad. In de komkommerteelt ontwikkelen er ook meer secundaire ranken aan de plant, dan normaal.

Teeltadviseurs waarschuwen voor de eventuele gevolgen van de sterk vegetatief groeiende gewassen als de lichtsom afneemt, juist nu de gewassen vol hangen. Herman Hermans, teeltadviseur bij Innocrop: "Het lijkt heel positief, maar als de hoeveelheid instraling fors terugloopt, kan dat de uitgroei van de vruchten belemmeren."

Hermans waarschuwt voor kwaliteitverlies van de komkommers bij een afnemende lichtsom. "Duurt de uitgroei van de komkommers langer dan 17 dagen, dan is de kans groot dat de kwaliteit van de vruchten achter uit gaat. Het is de kunst om de komkommers niet tegelijk te laten uitgroeien door het gewas goed te sturen met behulp van het klimaat."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.