Home

Achtergrond 167 x bekeken

Het is schrikkeldag

Vandaag, vrijdag 29 februari is het schrikkeldag.

De maand februari heeft dan een extra dag. Een schrikkeljaar telt 366 dagen in plaats van 365. Ieder jaar waarvan het jaartal deelbaar is door vier is een schrikkeljaar. De extra schrikkeldag is ingevoerd omdat een jaar niet exact 365 dagen telt.

De tijd die de aarde nodig heeft om een keer rond de zon te draaien is 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45,1875 seconden. Als we ons daar niets van zouden aantrekken, zouden we na vier jaar bijna een dag tekortkomen. Oud en nieuw zou dan bijvoorbeeld een dag te vroeg worden gevierd. Op langere termijn zouden ook de seizoenen ten opzichte van het kalenderjaar gaan verschuiven.

De huidige kalenderberekening is ingevoerd door Paus Gregorius XIII in 1582. Hij bepaalde dat er voortaan 97 schrikkeljaren in iedere periode van 400 jaar zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.