Home

Achtergrond 281 x bekeken

Harmonisatie maakt EU afhankelijk

De harmonisatie van het Europese gewasbeschermingsbeleid kost de akkerbouw in de 27 lidstaten tientallen procenten opbrengst.

De harmonisatie moet per 2012 een feit zijn. De tarweproductie dreigt daardoor met 30 procent te dalen en de productie van aardappelen ruim 30 procent.

Dit concludeert het Italiaanse economische onderzoeksinstituut Nomisma in een studie die is gepubliceerd door de Europese vereniging van gewasbeschermingsorganisaties ECPA.

Volgens deze organisaties tikt het verlies van werkzame stoffen voor allerlei middelen harder door in de beschikbaarheid van middelen voor allerlei teelten dan de Europese Commissie denkt.

Door het gebrek aan onder meer schimmelbestrijders en andere gewasbeschermingsmiddelen raken oogsten meer aangetast en nemen de verliezen sterk toe ten opzichten van de huidige situatie.

Nomisma stelt dat na een eerste klap in 2012 nog een tweede beleidsaanpassing volgt in 2020, waardoor de situatie voor de granen licht verbetert en de opbrengsten van de aardappelen nog verder dalen.

Gevolg van deze beperkingen van de beschikbaarheid van middelen is dat de Europese zelfvoorzieningsgraad voor granen en aardappelen daalt naar achtereenvolgens 71 en 80 procent.

Europa is dan voor een groter deel aangewezen op importen van granen en aardappelen uit Canada, de VS, Rusland, Oekraïne, Australië en zelfs China. Nu is Europa nog zelfvoorzienend voor zowel tarwe (104 procent), granen (119 procent) en aardappelen (105 procent). Voor aardappelen zou de zelfvoorzieningsgraad in 2020 zelfs dalen tot goed 60 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.