Home

Achtergrond 1 reactie

Harderwijk begint sloop asbestfabriek

Asbestfabriek Asbestona in Harderwijk gaat tegen de vlakte.

Dinsdag begint de sloop van het complex met een grootte van 1,2 hectare. Dat meldde de gemeente Harderwijk vandaag.

De fabriek sloot in 1983. De productie werd overgebracht naar Eternit in Goor. In 2006 maakte Harderwijk bekend dat de sanering van asbest in de fabriek en in plattelandswegen in de ruime omgeving circa 50 miljoen euro gaat kosten. De wegen zijn verhard met afvalresten met asbest.

De fabriek was tot de sluiting marktleider in Nederland in de productie van asbesthoudend bouwmateriaal. Evenals bij de asbestfabriek in het Twentse Goor werd het fabrieksafval kosteloos aan particulieren beschikbaar gesteld voor wegverharding. Pas jaren later bleek dat asbest milieu- en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Het fabriekscomplex ligt aan de Vissershaven, pal naast de binnenstad. Ondanks de gunstige ligging meldden zich de afgelopen twintig jaar geen investeerders voor het complex. Ze schrokken vooral terug voor de hoge kosten van ontmanteling en bodemsanering van de fabriek, aldus de gemeente. De sanering kost naar schatting ruim 8 miljoen euro. De gemeente kocht uiteindelijk het terrein op voor de realisatie van het project Waterfront waarbij 1700 woningen aan het water worden gebouwd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    AS BEST

    gaan ze er een tent overheen zetten tijdens de sloop?

Of registreer je om te kunnen reageren.