Home

Achtergrond 298 x bekeken

Grote operatie rond Deh Rawod tegen Taliban

De Nederlandse troepen in Afganistan zijn dit weekeinde samen met Amerikaanse en Afghaanse militairen begonnen aan een offensief tegen de Taliban rond Deh Rawod in de provincie Uruzgan.

Aan de operatie Patan Ghar doen duizend militairen mee. Een Amerikaanse reserve-eenheid van de ISAF begon de actie zaterdagavond in het gebied. Zondag sloten de Nederlandse en Afghaanse troepen zich erbij aan.

Dat heeft het ministerie van Defensie maandag bekendgemaakt. De actie wordt geleid door commandant Richard van Harskamp van de Task Force Uruzgan, die daarvoor vanuit zijn standplaats Tarin Kowt naar het kleinere Camp Hadrian bij Deh Rawod is gegaan.

Sinds zondag patrouilleren Nederlanders in het gebied. Ook wordt direct begonnen met de bouw van permanente checkpoints voor het Afghaanse leger in het gebied, om te voorkomen dat de vijandelijke milities terugkeren. Volgens een woordvoerder van Defensie is dat de moeilijkste fase.

Vorig jaar werden de Afghaanse politie- en legerposten onder de voet gelopen door de Taliban. Het is al sinds medio vorig jaar zeer onrustig in het gebied. Duizenden mensen sloegen op de vlucht voor het geweld en verbleven sindsdien onder meer op de bazaar in Deh Rawod.

In januari voerden de ISAF-troepen verkenningen uit om te kijken of de situatie veilig genoeg was zodat de bewoners weer terug konden. Dat bleek niet het geval toen hevige gevechten uitbraken met de Taliban. Daarbij kwamen onder andere twee Nederlandse militairen om door eigen vuur en verloor een militair beide benen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.