Home

Achtergrond 375 x bekeken

Groot-Brittannië weert eiken uit processierups-gebied

Groot-Brittannië gaat waarschijnlijk in maart op slot voor geïmporteerde eiken uit gebieden waar de eikenprocessierups voorkomt.

Dit houdt in dat grote delen van met name Zuid-Nederland geen eiken kunnen exporteren naar Engeland. Dit werd onlangs bekend tijdens het overleg van het Permanent Fytosanitair Comité (PFC) in Brussel.

Concreet betekent dit dat bij export naar Engeland officieel verklaard moet worden dat plantmateriaal afkomstig is van een kwekerij die vrij is van de eikenprocessierups. Dit geldt ook voor de nabije omgeving van die kwekerij. Daarnaast zullen alle zendingen van eik voorzien moeten zijn van een plantenpaspoort.

De maatregelen zijn van toepassing op het hele geslacht Quercus, onafhankelijk van de grootte van het materiaal of de uiteindelijke bestemming.

De meeste EU-lidstaten hebben aan Engeland te kennen gegeven de voorgestelde maatregelen niet te accepteren, temeer omdat de aanleiding te maken heeft met de volksgezondheid. Ook Nederland heeft tijdens het overleg aangegeven dat het een dergelijke verklaring niet kan afgeven. De Plantenziektenkundige Dienst (PD) wil daarom op korte termijn overleg voeren met Engeland over mogelijk andere maatregelen die getroffen kunnen worden.

Bedrijven die eiken verhandelen naar Engeland, worden verzocht dit zo spoedig mogelijk - bij voorkeur uiterlijk 18 februari - te melden bij Anthos.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.