Home

Achtergrond 4 reacties

Groenteteler ziet steeds minder terug van winkelprijs

Groentetelers ont­vangen een steeds kleiner deel van de betalingen door klanten voor hun product. De winkelprij­zen stegen sinds 1995 met circa 40 procent. De groenteprijzen laten zo’n structurele stijging niet zien. Telers werken aan samenwerking voor een betere prijsvorming.

In 2007 verhoogden winkels de prijs opnieuw, terwijl na het dure jaar 2006 een daling werd ver­wacht. Dat draagt bij aan de weer­stand bij telers. Sinds 1995 is de prijs voor verse groenten in de winkels gestegen met circa 40 pro­cent, blijkt uit de cijfers van het CBS. Die instantie heeft geen his­torische reeksen beschikbaar, maar op verzoek van deze krant een overzicht gemaakt vanaf ’95.
Uit de gemiddelde productprij­zen van de Mechelse veiling blijkt dat prijzen fluctueren, maar geen structurele stijging vertonen. Te­lers pogen door schaalvergroting hun inkomen op peil houden. De weerstand tegen de grotere wig tussen winkel- en telersprijzen groeit.

Recent sprak VDN-directeur Hans van Luyck zich uit tegen de tendens. ”Het schaadt de positie van de telers; de vraag blijft im­mers achter.” Ook Thijs Jasperse concludeerde deze week dat de prijsverschillen oplopen. ”Het is een gevolg van het gebrek aan te­genwicht tegen de winkelketens”, stelde hij. Telers onderzoeken sa­menwerkingsvormen om dit te­genwicht wel te kunnen bieden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Drent

  Word het niet tijd voor coöperatieve groothandels?

 • no-profile-image

  jac

  het is schandalig dat de supermarkten over de rug van de telers hun aandeelhouders dikke worsten uitdelen. Dat de prijs bij veel produkten over de kop gaat tussen producent en consument is niet nodig en je reinste volksverlakkerij. Tegenwoordig kun je al artikelen lezen van organisaties die waaschuwen dat de prijzen van voedsel de pan uitrijzen en te hoog worden. Veel gekker moet het toch niet worden!
  Aandeelhouders bij supermarkten, eigenlijk bij nagenoeg alle multi nationals, zijn de oorzaak van alle hoge prijzen.
  Maar ja boos worden heeft weinig zin, zij blijven dit toch doen en wij blijven hun toch de produkten leveren. Vroeger waren we nog cooperatief en werdt alles via de klok afgezet, de meest open prijsvorming, dit hebben we zelf afgebroken omdat we ons de kop zot hebben laten praten door de supermarkten en grote handelaren en toen dachten dat het veel moderner was om mee te gaan in de rechtstreekse afzethype. Heeft goed gewerkt hè!?

 • no-profile-image

  Willem Evertse

  Wat is een groenteveiling dan?
  Blijkbaar is er meer aanbod dan vraag, als de prijzen niet stijgen.
  Misschien tijd voor een cooperatieve detailhandelsketen. Dan zal blijken of de winkelprijzen reeel zijn of niet.

 • no-profile-image

  Henk Hofland

  Met het veiling systeem was alles veel transparanter als het om de prijsvorming ging, sinds de Greenery het veiling systeem heeft verlaten is de Greenery er als partij bijgekomen, wat tevens kosten verhogend werkt.
  Wie bepaald nu de prijs dat is meestal niet, vraag en aanbod zoals dat in het verleden ging maar daarin worden alle kosten berekent die zo`n organisatie met zich mee brengt om te blijven bestaan en dat is niet zo transparant als de veilingkosten die de tuinder aan de cooperatie van de veiling moest afdragen, deze kosten waren veel overzichtelijker voor de tuinder.
  Ook de opbrengst van de geveilde producten werden via de telefoon of media vermeld dat was ook een graatmeter waar je als ondernemer in de a.g.f branches goed mee kon werken.
  Ik heb kortgeleden nog het boekje gelezen van 75 jaar veiling Westerlee, en wat je daarin lees dan kom je tot de conclusie dat alles zich in de tijd herhaald.
  Maar je moet er wel aan blijven werken als handel en als toeleverrancier naar de diverse soorten verkoopkanalen gevestigde a.g.f. specialist, de markthandel en de supermarkten te zorgen voor een goede prijsvorming en kwaliteit wat voor iedere schakel dus van kweker naar de producent een goed bestaan kan leiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.