Home

Achtergrond 345 x bekeken

Groente- en fruitcontrole VWA in supermarkt

Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaan vanaf komende zomer de kwaliteit van groente en fruit in Nederlandse supermarkten controleren.

Controleurs van de VWA worden door het KCB opgeleid om naast controle op voedselveiligheid ook te kunnen controleren op de kwaliteit en herkomstaanduiding. Voor deze samenwerking sluiten de VWA en het KCB binnenkort een convenant af.

De VWA-controleurs kunnen ingrijpen als de kwaliteit van de producten in het schap niet overeenkomt met de kwaliteitsaanduiding (bijvoorbeeld klasse I). De eisen daarvoor staan omschreven in Europese verordeningen. Als producten niet voldoen, moet de supermarkt er voor zorgen dat de kwaliteit en aanduiding met elkaar in overeenstemming worden gebracht.

Het convenant volgt na een lange discussie binnen het bestuur van het KCB. "Vooral de vertegenwoordigers van LTO-Nederland, DPA en Frugi Venta in ons bestuur zeiden dat we ook moesten gaan controleren in supermarkten. Dat was een straf standpunt. De brancheorganisatie van de Nederlandse supermarkten, CBL, daarentegen wilde naast de VWA-controleur niet nog eens een KCB-controleur over de vloer. Dat zou niet passen in het beleid om bedrijven door minder controleurs te laten bezoeken", vertelt KCB-directeur Martien de Graaf. Het convenant geeft gehoor aan beide standpunten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.