Home

Achtergrond 160 x bekeken

GroenLinks: kap met kolencentrales

GroenLinks wil met de eigen initiatiefwet Kappen met kolen de voorgenomen bouw van vijf kolencentrales in ons land tegenhouden, omdat die te veel van het broeikasgas CO2 uitstoten.

De initiatiefwet van Kamerlid Wijnand Duivendak voorziet in een nieuwe 'kolenbelasting' die de opwekking van stroom uit kolen een kwart duurder maakt. Het prijsverschil met aardgas zou daardoor verdwijnen en de bouw van nieuwe centrales zou zo onrendabel worden.

Het kabinet heeft steeds gezegd dat dergelijke Nederlandse maatregelen niet nodig zijn, omdat de Europese Unie met klimaatplannen zou komen om de elektriciteitscentrales te laten betalen voor de uitstootrechten. Maar volgens GroenLinks wordt de prijs van deze emissierechten te laag om de centrales aan te zetten tot het bijstoken van biomassa of om de CO2 ondergronds op te slaan.

De bouw van de nieuwe centrales gaat volgens GroenLinks lijnrecht in tegen de doelstelling van het kabinet om de uitstoot van CO2 te verminderen. De vijf geplande centrales stoten evenveel CO2 uit als alle auto's in Nederland samen, aldus een toelichting op de wet.
De Tweede Kamer bespreekt woensdag de klimaatplannen van de Europese Unie. Wijnand Duivendak zal dan een pleidooi voeren voor de nieuwe wet, die gezien moet worden als een aanvulling op de voorstellen van de Europese Unie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.