Home

Achtergrond

Groei export planten compenseert forse daling snijbloemen niet

De afzet van Nederlandse snijbloemen in het buitenland is in januari duidelijk teruggelopen.

De betere verkoop van pot- en tuinplanten kon dit niet compenseren. Dat blijkt uit cijfers van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG).

De totale exportwaarde van snijbloemen liep terug met een kleine 7 procent tot 250 miljoen euro. Er is daarentegen voor een kleine 6 procent meer aan planten omgezet, wat het totaal bracht op 134 miljoen euro.

De exportafname van snijbloemen die eind vorig jaar inzette heeft dit jaar doorgezet. Volgens het HBAG liep de export vooral terug door minder consumentenvertrouwen in onder meer de VS en Duitsland.

De traditioneel belangrijkste markt, Duitsland, kocht 11 procent minder snijbloemen terwijl de export van planten fors steeg. De toenemende concentratie van ketens leidt tot lagere marges. Het doorrekenen van kostenstijgingen is onder de matige marktomstandigheden momenteel niet mogelijk.

Het de laatste jaren sterk opkomende Verenigd Koninkrijk noteerde eveneens minder import, wat vooral samenhangt met de lage koers van het Britse pound sterling. Concurrentie uit andere productiegebieden zoals Oost-Afrika en Colombia neemt bovendien toe. De Franse markt daalde eveneens met 13 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.