Home

Achtergrond 207 x bekeken

Groei biologische conserven stokt door dure grondstoffen

De markt voor biologische conserven heeft een groeipotentieel van 10 tot 15 procent, ware het niet dat het verkrijgen van grondstoffen bijzonder lastig is.

Uiteindelijk gaat de productie van conserven daarom afnemen. Dat zegt verkoopmanager Arie Ermstrang van Baltussen, een van de relatief weinige vertegenwoordigers van de conservenindustrie op de Biofach-beurs in Neurenberg.

"Op dit moment is de omzetverhouding tussen gangbaar en biologisch ongeveer 70 tegen 30 procent. Geen bedrijf kan nog volledig bestaan van biologische productie. Nu de supermarkten elkaar minder aanpakken zou de markt voor biologische conserven kunnen groeien tot 15 procent", aldus Ermstrang.

De conservenindustrie, legt Ermstrang uit, bevindt zich in een lastig parket. "Het is moeilijk aan grondstoffen te komen. Ik sluit niet uit dat de productie dit jaar lager uitkomt dan voorheen. Nederlandse boeren eisen een prijs vergelijkbaar met granen. Dat betekent een prijs die ongeveer 30 procent hoger ligt. Wat wordt vergeten, is dat de graanteelt in feite is gesubsidieerd."

Of registreer je om te kunnen reageren.