Home

Achtergrond 224 x bekeken

'Global Gap schiet doel voorbij'

De eisen van Global Gap schieten hun doel voorbij voor de akkerbouw.

Dit concludeert voorzitter Jaap Haanstra op basis van signalen die hij op sectoravonden heeft ontvangen van veel telers.

Telers menen dat veel van de eisen die Global Gap stelt, helemaal niets meer met de veiligheid van het product te maken hebben. Ondertussen kost het voldoen aan de extra eisen wel tijd en geld. Welke elementen uit Global Gap het meest storend zijn, wil Haanstra nu nog niet zeggen. Op de vakgroepvergadering van april zal dieper over de kwestie worden doorgepraat en worden de punten van kritiek op een rij gezet.

Het liefst zou de akkerbouw zien dat de supermarkten genoegen namen met de certificering waar de akkerbouw zelf mee werkt, stelt Haanstra. Dit systeem, de Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK), is qua voedselveiligheid ook veel beter dan Global Gap, stelt de vakgroepvoorzitter.

Of registreer je om te kunnen reageren.