Home

Achtergrond 2 reacties

Glastuinder wil investeren

Glastuinders liepen het afgelopen jaar met meer investeringsplannen rond dan in de jaren daarvoor. Favoriet waren investeringen in groeilicht, nieuwe kassen en klimaatcomputers.

Dat valt te concluderen uit onderzoek van AgriDirect uit Roggel. Uit de jaren 2005 tot en met 2007 valt op te maken dat het percentage bedrijven met investeringsplannen jaarlijks stijgt. Daarbij willen de meeste glastuinders investeren in nieuwe kasopstanden. Zo had 12,5 procent van alle glastuinders in 2007 plannen om een nieuwe kas te bouwen.

Wanneer uitsluitend naar bedrijven met meer dan twee hectare werd gekeken, kwam dit percentage uit op 21,3 procent. De behoefte om een nieuwe kas te bouwen blijkt bij de grotere bedrijven aanzienlijk groter uit te pakken dan bij bedrijven van een kleinere omvang.

Verder valt uit de cijfers op te maken dat ondernemers met grotere bedrijven meer geld hebben uitgetrokken voor de aanschaf van systemen voor arbeidsregistratie en groeilicht. Het percentage ondernemers met investeringsplannen voor zowel arbeidsregistratie als groeilichtinstallaties ligt op 7,7 procent. Verder blijkt uit het onderzoek dat zowel de kleine als de grote bedrijven willen investeren in klimaatregelapparatuur. Bij beide groepen glastuinders lag het percentage vorig jaar op zo’n 7,4 procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat glastuinders de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. In de jaren 2005 en 2006 daalde het vertrouwen bij zowel kleine als grote glastuinders, terwijl in 2007 het vertrouwen bij beide groepen sterk is gestegen.

Clement Mol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gli

  Waarom is mijn reactie verdwenen?

 • no-profile-image

  gli

  Ik bedoel mijn reactie op de megakas bij Luttelgeest.
  Binnen 5 minuten was alles verdwenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.