Home

Achtergrond 145 x bekeken

Georgische oppositieleider stierf natuurlijke dood

De Georgische zakenman en oppositieleider Badri Patarkatsisjvili is een natuurlijke dood gestorven.

Dat hebben de eerste resultaten van de lijkschouwing uitgewezen, meldden Britse media donderdag. Volgens de politie van Surrey volgt nog wel een uitgebreid toxicologisch onderzoek.

De tegenspeler van de Georgische president Michaïl Saakasjvili overleed dinsdag plotseling in zijn landhuis in Leatherhead even buiten de hoofdstad Londen op 52-jarige leeftijd aan een hartaanval. De politie behandelde het overlijden van de omstreden miljardair, net als elk onverwacht overlijden, als verdacht.

Een zegsvrouw van de politie zei tegen de BBC ”dat er geen aanwijzingen zijn dat de plotselinge dood van Badri Patarkatsisjvili het gevolg is van iets anders dan een natuurlijke dood”. Uitgebreide toxicologische testen zullen volgens haar een aantal weken in beslag nemen.
De oligarch leefde afwisselend in Groot-Brittannië en Israël sinds de Georgische regering hem vorig jaar beschuldigde van een poging tot staatsgreep. Hij beschuldigde daarop Saakasjvili ervan hem te willen vermoorden. Desondanks deed hij wel mee aan de presidentsverkiezingen begin januari. Hij kreeg 7 procent van de stemmen.

In Londen bestond de vrees voor een mogelijke herhaling van de zaak-Litvinenko. Die voormalige spion van de Russische inlichtingendienst KGB stierf in november 2006 door vergiftiging. Patarkatsisjvili had recentelijk gezegd voor zijn leven te vrezen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.