Home

Achtergrond 179 x bekeken

Genoeg rozen uit Kenia voor Valentijnsdag

Hoewel de Nederlandse rozenkwekers in de Riftvallei in Kenia ook tientallen werknemers zagen verdwijnen door het geweld dat na de verkiezingen uitbrak, zijn er genoeg bloemen voor Valentijnsdag.

Maar ze zijn misschien wel wat duurder. Dat zei een van hen afgelopen weekeinde tijdens het bezoek dat minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) aan hen bracht.

De kwekers op het Flower Business Park, waar vier Nederlandse, een Frans, twee Keniaanse en een Duits bedrijf zitten, hebben de rozen ongesorteerd naar Nederland gestuurd. "We hebben misschien vier tot vijf miljoen steeltjes verloren. Op de veiling in Aalsmeer voelen ze dat nauwelijks'', zei een van de ondernemers.

De rozenkwekers waren twee weken geleden getuige van een etnische zuivering. De wegen naar het park werden afgezet door met kapmessen gewapende Kikuyu's (van de stam van president Mwai Kibaki). Alle Luo-medewerkers (van de stam van oppositieleider Raila Odinga) zijn inmiddels gevlucht. Het liefst zien de kwekers dat ze terugkomen, als het weer veilig is.

Op dit moment wordt hun werk verricht door tijdelijke medewerkers van andere stammen. Voor de poorten van het park staan dagelijks honderden Kikuyu's te bedelen om werk. Maar de kwekers hebben liever een gemengd personeelsbestand en vinden dat de Keniaanse regering de veiligheid moet garanderen.

Of de slachtoffers van het etnische geweld zullen terugkomen, is de vraag. "Dit is ons land niet'', vertelde een van hen in de nabijgelegen Naivasha Maximum Prison waar de laatste duizend gevluchte mensen wachten op een plekje op de bus naar het gebied van hun voorouders.

Lees ook Topaanvoer bloemen voor Valentijnsdag

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.