Home

Achtergrond 218 x bekeken

Genenpakket mais blootgelegd

Amerikaanse wetenschappers hebben het genenpakket van mais in kaart gebracht.

Die vondst zal volgens hen en tal van deskundigen leiden tot betere variëteiten die de groeiende vraag naar voeding, veevoer en brandstof kunnen beantwoorden.

Onderzoeksleider Richard Wilson van de Washington Universiteit in St. Louis noemt de beschreven genetische code van mais de heilige graal voor onderzoekers die een van de meeste gebruikte gewassen ter wereld willen verbeteren. Mais is na rijst het eerste voedselgewas waarbij het gelukt is de DNA-code te kraken.

De maiscode bestaat uit 2 miljard DNA-bases, chemische eenheden die worden weergegeven met de letters T,C,G en A. Daarmee komt het in de buurt van de menselijke DNA-code, een combinatie van 2,9 miljard letters. De samenstelling van rijst is met 430 miljoen bases veel eenvoudiger.

Wilson presenteert de resultaten morgen in Washington. De blauwdruk van de maisplant is beschikbaar voor wetenschappers wereldwijd via GenBank, een DNA-databank. Bovendien is de ontdekking op internet gepubliceerd op de website www.maizesequence.org.

De onderzoekers moeten de laatste restjes van het genenpakket nog verfijnen, maar zij verwachten geen grote veranderingen. Zij verwachten dat, nu de basale biologie van mais bekend is, rassen kunnen worden ontwikkeld die bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen droogte of een hogere voedingswaarde hebben. Veredeling kan met deze kennis ook leiden tot maissoorten die efficiënter om te zetten zijn in biobrandstoffen.

Het onderzoek is in 2005 begonnen met miljoenensteun van de Amerikaanse ministeries van Landbouw en Energie en de Amerikaanse Stichting voor Wetenschap NSF. De wetenschappers gebruikten het maisras B73, dat decennia geleden werd ontwikkeld door Iowa State.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.