Home

Achtergrond

Gemeenten houden 200 miljoen thuiszorggeld over

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) laat uitzoeken hoe het komt dat gemeenten vorig jaar flink wat geld hebben overgehouden aan de huishoudelijke hulp.

Volgens een eerste schatting van het ministerie hebben gemeenten ongeveer 200 miljoen euro niet aan deze vorm van thuiszorg uitgegeven.

Dat heeft een woordvoerder van Bussemaker vandaag gezegd naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad. Sinds begin vorig jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp, die voorheen vanuit de volksverzekering AWBZ werd betaald. Daarvoor kregen zij 1 miljard euro, waarvan dus ongeveer een vijfde op de plank is blijven liggen.

Brancheorganisatie Actiz en vakbonden waarschuwden vorig jaar al voor massale ontslagen in de thuiszorg nadat de instellingen scherp hadden moeten concurreren voor het binnenslepen van de contracten bij de gemeenten. Daardoor zouden ze onder de prijs zijn gaan werken.

Volgens Bussemaker viel het heel erg mee met de ontslagen. Om personeel dat toch het veld moest ruimen te behouden voor de zorg, stelde ze een speciaal fonds in.

De staatssecretaris stelde al eerder vast dat er een grote verschuiving plaatsvond van een duurdere vorm van huishoudelijke hulp onder de AWBZ naar een eenvoudiger en goedkopere vorm van thuiszorg die de gemeenten inkopen. Ze laat zich er nu nog niet over uit hoe het komt dat gemeenten geld overhouden. Bussemaker gaat ervan uit dat de gemeenten dat geld wel aan de zorg zullen besteden.

Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt het gezien de lagere tarieven niet onverwacht dat er geld overblijft. De VNG rekent erop bij volgende aanbestedingsrondes voor huishoudelijke hulp dit geld nog hard nodig te hebben. De prijzen komen dan naar verwachting hoger te liggen. Ook zal de vraag naar zorg die gemeenten leveren toe gaan nemen, verwacht de VNG.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.