Home

Achtergrond 149 x bekeken

'Geen drastische maatregelen tegen staatsfondsen'

Om Nederlandse bedrijven beter te beschermen tegen buitenlandse staatsfondsen is geen groot pakket maatregelen nodig.

Wel moet een studie van de situatie in het Verenigd Koninkrijk aangeven hoe daar voorkomen wordt dat sectoren met een groot publiek belang, zoals de water- of energievoorziening, onder te grote invloed van kapitaalkrachtige staatsfondsen uit China of Rusland kunnen raken. De Britten kennen daarvoor een toets.

Dat is de strekking van een voorstel van de ministers Wouter Bos (Financiën) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) waarover het kabinet zich vandaag buigt, zo meldden ingewijden.

Vorig jaar werd een onderzoek toegezegd nadat in de Tweede Kamer onrust was ontstaan over de snelle opmars van rijke staatsfondsen die met hun kapitaal veel invloed op een nationale economie zouden kunnen kopen. Omringende Europese landen bestuderen ook beschermingsmaatregelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.