Home

Achtergrond 167 x bekeken

Geen AOW meer voor gevangenen

Gevangenen krijgen geen uitkering meer. Nadat eerder al hun WAO-uitkering was stopgezet, vervalt nu ook het recht van gedetineerden op AOW en op een studiebeurs voor uitwonenden.

Dat staat in een brief van staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) die RTL Nieuws gisteren naar buiten bracht. Naar verwachting buigt het kabinet zich volgende week over een wetsvoorstel van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) om de AOW te wijzigen. De bedoeling is om vanaf 2009 het staatspensioen bij gevangenen stop te zetten een maand na aanvang van hun detentie.

De AOW-kwestie speelde in oktober 2006 weer op na berichten dat de voor de moord op drie prostituees tot levenslang veroordeelde Willem van Eijk elke maand zijn AOW van bijna 900 euro krijgt. Zijn ex-vrouw en onder meer het CDA vonden dat onaanvaardbaar. Ook Albayrak en Aboutaleb vinden deze dubbele verstrekking van middelen voor levensonderhoud onwenselijk.

Albayrak heeft op verzoek van de Tweede Kamer ook gekeken of het mogelijk is om gevangenen een eigen bijdrage te laten betalen voor kost en inwoning. Maar daar is ze om diverse redenen tegen. Zo wil ze blijven vasthouden aan het principe dat de kosten van detentie voor rekening van de Staat komen. Ook internationaal gezien is het volgens de staatssecretaris zeer ongebruikelijk om van gevangenen een bijdrage te vragen.

Begin vorig jaar riep een Kamermeerderheid via een motie van de PVV het kabinet op met een regeling te komen om het vermogen van gevangenen te kunnen aanspreken ter bekostiging van hun detentie. PVV-Kamerlid Raymond de Roon, die de motie had ingediend, is teleurgesteld dat Albayrak er niets voor voelt zo'n bijdrage van gedetineerden te vragen. Hij betreurt het dat de belastingbetaler er nu voor opdraait.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.