Home

Achtergrond 171 x bekeken

G7 somberder over groei economie

De zeven rijkste industrielanden zijn pessimistischer geworden over de groei van de wereldeconomie. In een verklaring die zaterdag werd uitgegeven, onderstreepten ze het belang van saamhorigheid om de economie draaiende te houden. De euro en de dollar werden in de verklaring niet afzonderlijk genoemd.

De verklaring werd opgesteld door de ministers van Financiën van de G7-landen, die in Tokio bijeenkwamen. De bijeenkomst stond in het teken van de problemen op de financiele markten en de gevolgen voor de economie als geheel. In de Verenigde Staten, waar de problemen het grootst zijn, is de groei al sterk afgezwakt. De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson verwacht overigens dat de economie van zijn land later dit jaar zal aantrekken.

De G7-ministers gaan ervan uit dat de groei "op korte termijn'' enigzins zal afzwakken. Ze wezen op de problemen in de VS, waar banken minder scheutig zijn geworden met kredieten, zowel aan bedrijven als consumenten. Verschillende financiele instellingen hebben grote verliezen geleden door risicovolle investeringen in de hypotheekmarkt. De afkoeling van de huizenmarkt heeft de afgelopen jaren al voor groeivertraging gezorgd.

De zeven rijkste landen maken zich sterk voor gepaste acties, zowel individueel als collectief om de problemen te lijf te gaan. Hoe dat concreet in zijn werk moet gaan, meldt de verklaring niet.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft volgens waarnemers wat kou uit de lucht gehaald door voorzichtig te zinspelen op een renteverlaging in de eurozone. Afgelopen donderdag hield de ECB de rente op 4 procent, maar president Jean-Claude Trichet wees toen tegelijk op de risico's voor economische groei. Zaterdag zei Trichet, die de bijeenkomst in Tokio bijwoonde, een renteverlaging niet uit te sluiten.

Het vooruitzicht dat de rente in Europa omlaag zou kunnen gaan, heeft de opwaartse druk op de euro wat verlicht. De Europese munt heeft de afgelopen dagen wat terrein verloren ten opzichte van de dollar, die onder invloed van de renteverlagingen in de VS was afgezwakt. Europese leiders zijn bezorgd dat de dure euro een belemmering kan gaan vormen voor de Europese export.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.