Home

Achtergrond 155 x bekeken

Fruittelers mikken op productie en innovatie

De productiviteit en innovatiekracht van Nederlandse fruittelers is hoog. Minder hoog scoort de sector op het onderdeel arbeidskosten.

Dat blijkt uit een studie naar de concurrentiepositie van appels, peren en aardbeien van het landbouweconomisch instituut LEI in Den Haag.

Het aantal bedrijven met fruitteelt in Nederland neemt af. Ook de beteelde oppervlakte daalt. Doordat er sprake is van schaalvergroting op bestaande bedrijven neemt het areaal minder snel af dan het aantal bedrijven. Ondanks de daling van het areaal en het aantal bedrijven zijn de geproduceerde volumes en de productiewaarde sinds 1980 niet afgenomen.

De totale productie van vers fruit schommelt in Nederland al jaren rond de 600.000 ton. Verder blijkt dat de productiewaarde van het aangevoerde fruit iets is gestegen. Met andere woorden het fruit is de laatste jaren iets in prijs gestegen.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.