Home

Achtergrond

Freshfel: 900 miljoen nodig voor schoolfruit

Voor een goed Europees schoolfruitproject is zeker 900 miljoen euro nodig.

Dat stelt handelskoepel Freshfel in een reactie op de door de Europese commissie voorgelegde modellen. De EU ziet schoolfruitprojecten als instrument tegen overgewicht bij kinderen, maar peilt bij de lidstaten de gewenste vorm van ondersteuning.

Freshfel pleit voor een actieve benadering van de Europese commissie en een versimpeling van de regels zoals die nu bestaan. Door ingewikkelde financiële eisen voor co-financiering komen te weinig initiatieven van de grond. Een actieve ondersteuning is de beste garantie voor een brede en effectieve aanpak van overgewicht bij jonge kinderen, stelt Freshhel in haar standpunt. Nu gaan de plannen nog uit van een bijdrage van 100 miljoen euro, maar om elke kind in de EU tussen de vier en zes jaar 30 weken per jaar van vers fruit en groente te voorzien is zeker negen keer zoveel nodig, concludeert Freshfel.

De handelskoepel doet verder nog aanbeveling aan de commissie. Zo moet 5 procent van het budget gericht zijn op voorlichting, en moeten handelspartijen actief betrokken worden bij distritubie. Ook moet het gaan om vers fruit en niet om verwerkt fruit met toevoegingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.