Home

Achtergrond 167 x bekeken

Financiering vaccinatie bluetongue opnieuw bespreekbaar

Europees landbouwcommissaris Fischer Boel heeft maandagavond minister Verburg en haar collega's toegezegd dat zij en commissaris Kyprianou (dierwelzijn) de financiering van het vaccinatieprogramma tegen bluetongue opnieuw willen bespreken.

Wel dient er eerst "met een goede uitleg en duidelijke cijfers" aangetoond te worden dat het voornemen van de Commissie voor een forfetair bedrag per dier onvoldoende is.

Fischer Boel deed deze toezegging nadat Verburg in de EU-ministerraad van landbouw had opgemerkt dat Europese co-financiering van het vaccinatieprogramma essentieel is en commissaris Kyprianou eerder 100 procent vergoeding van de vaccinatiekosten en 50 procent vergoeding van de toedieningskosten in het vooruitzicht had gesteld.

Verburg vroeg de landbouwcommissaris er bij de Commissie op aan te dringen rekening te houden met de specifieke kenmerken en omstandigheden van de lidstaten en een vergoeding vast te stellen die rekening houdt met de werkelijke kosten van de besmettelijke dierziekte.

Fischer Boel zei begrip te hebben voor dat standpunt, maar wees er in één adem op dat het gebruikelijk is dat de Commissie in dit soort gevallen een plafond voor Europese steun hanteert.

Jan Schils

Of registreer je om te kunnen reageren.