Home

Achtergrond

Fidel Castro afgetreden

Fidel Castro houdt er mee op. Hij is niet herkiesbaar voor de functie van president van Cuba.

Dit is vandaag door officiele media bekendgemaakt. De sinds 1959 heersende Castro was al anderhalf jaar uit de roulatie. Zijn broer Raúl nam de zaken voor de 81-jarige communistische leider Castro waar.

Het Cubaanse parlement moet 24 februari een nieuw staatshoofd kiezen. Het is niet bekend of Raúl de opvolger van zijn broer wordt of dat iemand van een jongere generatie aan de macht komt.

De president liet via een gepubliceerde verklaring op de website van de staatskrant Granma weten dat hij niet herkiesbaar is. "Bericht van de opperbevelhebber'' stond boven het stuk.

"Beste landgenoten: ik had jullie 15 februari al beloofd dat ik in de volgende boodschap een belangrijk onderwerp zou aansnijden.'' "Ik zal er niet meer naar streven de positie van president en legerleider te vervullen, ook zal ik haar niet meer accepteren'', luidde de uitgebreide tekst aan zijn onderdanen.

De straten van Havana waren volgens ooggetuigen leeg nadat de verklaring bekend was geworden. De meeste Cubanen kennen geen andere andere leider dan Fidel, die in het land wordt vereerd als een held.

Binnen de grote Cubaanse gemeenschap in de Verenigde Staten - en dan vooral in en rond Miami - werd het nieuws met blijdschap ontvangen. Het Witte Huis in Washington wilde nog niet reageren.

Amerikaanse commentatoren wezen erop dat nog onduidelijk is hoe het nu op Cuba verder gaat. Castro zei dinsdag nadrukkelijk ,,geen afscheid te nemen''. Als de secretaris-generaal van regerende communistische partij, een functie die hij lijkt te behouden, heeft hij nog steeds flinke politieke macht op het eiland.

In de verklaring stelt Castro nadrukkelijk dat hij liefst in het harnas van president en legerleider was gestorven. Zijn ,,instabiele gezondheidssituatie'' maakte dat evenwel onmogelijk, waardoor Castro naar eigen zeggen ,,ons volk politiek en psychologisch moest voorbereiden op mijn absentie na zo veel jaren strijd''. "Ik moet niet langer in de weg staan van jongere mensen, maar juist mijn ervaring en ideeën ten dienste gaan stellen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.