Home

Achtergrond 2 reacties

FAO: ondanks goede oogst blijft graan duur

De wereldwijde graanproductie stijgt dit jaar. Toch zullen de meeste graansoorten duur blijven. Dit is nadelig voor de minst ontwikkelde landen.

Dat schrijft de wereldvoedselorganisatie FAO in de nieuwe oogstraming, die vandaag is verschenen. De FAO geeft geen precieze schatting van de productiestijging. Daarvoor is het seizoen op het noordelijk halfrond nog te kort geleden van start gegaan.

De voedselorganisatie van de VN verwacht een stijging van de wereldproductie aan tarwe dit jaar. Boeren in Europa en de Verenigde Staten hebben meer wintertarwe gezaaid. "Daarnaast zijn de weersomstandigheden in de meeste belangrijke productiegebieden tot nu toe goed geweest. Vooral in Oost-Europa staat de wintertarwe er een stuk beter bij dan vorig jaar."

Ook in Azië verwacht de FAO dat er veel tarwe wordt geoogst. "De wintertarwe groeit goed in de belangrijkste tarweproducerende landen China, India en Pakistan. Het vooruitzicht is dat deze landen de recordoogst van vorig jaar gaan evenaren."

Ondanks de goede vooruitzichten voor de tarweoogst zullen de graanprijzen hoog blijven, voorspelt de FAO. "De vraag naar graan blijft groot. Vooral de EU blijft veel voergraan vragen. En de graanvoorraden worden kleiner. Ook al leidt de groei van het areaal wintertarwe op het noordelijk halfrond tot een grotere oogst, de huidige graansituatie is dusdanig dat er een forse productiestijging nodig is om de graanprijzen onder druk te zetten. Daar is de oogst van meerdere jaren voor nodig."

Het dure graan is opnieuw een aderlating voor de arme landen, stelt de FAO in het rapport. "De arme landen zullen dit jaar 2 procent minder graan importeren. Maar door de hoge graanprijzen en de gestegen transportkosten zal hun importrekening voor het tweede opeenvolgende jaar met 35 procent stijgen."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Arend

    Een goede cao elk jaar 3% loonsverhoging.De ambtenaren wel 10% er bij in nederland is niks aan de hand,de mensen kunnen dit gemakkelijk betalen.En meer natuur en duurdere brandstof en duurder voedsel en duurdere basisverzekering en kabinet Balkenende.Het kan gewoon niet op en anders gaat t wel over de rug van de boer maar we mogen niet klagen zolang we niet van bed gelicht en doodgeschoten worden als in latijnsamerica gebeurt...

  • no-profile-image

    gert

    ondanks een goede oogst zal graan duur blijven,maar nederland is eigenwijs en gaat gewoon door met het maken van natuur op landbouwgrond en het onder water zetten van landbouwgrond,wat dom !

Of registreer je om te kunnen reageren.