Home

Achtergrond 452 x bekeken 1 reactie

Extra toeslagen Avebe medio april uitbetaald

Na een eerdere prijsverhoging in november naar €6,50, doet zetmeelaardappelconcern Avebe er nu nog eens een schep van €3,50 bovenop.

Daarmee komt de markttoeslag voor het seizoen 2007/2008 op 10 euro per ton fabriekers. "In november introduceerden we de systematiek met drie soorten toeslagen", legt Avebe-woordvoerder Johan Russchen uit. "Twee van die toeslagen zijn nu gewijzigd."

De quotumvervulling is verruimd. Iedereen krijgt tot 95 procent vollevering een euro per ton en vanaf 95 procent vollevering blijft een toeslag van €1,50 staan. "Dit is een eenmalige wijziging voor de lopende campagne", maakt Russchen duidelijk. "Het is compensatie voor het te laat communiceren van de quotumvervulling in november. Telers konden er onvoldoende rekening mee houden in hun areaalplanning."

Voor wat betreft de verhoging van de markttoeslag geldt de motivatie dat de prognoses het toelaten. "Ons beleid is er immers op gericht om gelden zo snel mogelijk aan de telers te doen toekomen. Na afloop van de campagne, medio april, betalen we dan ook zo snel mogelijk uit."

Dat komt met de recente toeslagverhoging voor een teler die 95 procent vollevert bij een onderwatergewicht van 490 gram, wat een gemiddelde is op dit moment, uit op €15,50 extra per ton veldgewicht zetmeelaardappelen. "Wij vinden het fijn dat we dit kunnen doen", zegt Russchen. "Deze relatief hoge prijs is een manier om telers aan ons te binden. We hopen dat we zo de grondstofaanvoer kunnen verzekeren."

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan

    AVEBE is goed bezig. Dit geeft vertrouwen en is een behoorlijke stimulans voor boeren in het gebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.