Home

Achtergrond 2 reacties

'Exportlanden bedrijven politiek met blauwtong'

Diverse exportlanden bedrijven handelspolitiek met het bluetonguevirus. Dat stelt directeur Johan van den Berg van de promotie-organisatie Veepro Holland.

In sommige landen zouden Nederlandse vaarzen worden gedood, die in Nederland een negatieve testuitslag hadden. In het buitenland bleken de dieren echter positief te scoren op bluetongue.

In Noord-Ierland zijn de afgelopen tijd 23 Nederlandse vaarzen en vier kalveren gedood, omdat zij het bluetongue-virus of antistoffen daartegen bij zich zouden dragen. Ook in Spanje zijn enkele Nederlandse vaarzen vernietigd, vanwege de aanwezigheid van het virus.

Het is volgens Van den Berg onmogelijk dat Nederlandse vaarzen in het buitenland het blauwtongvirus bij zich dragen als zij in Nederland een negatieve testuitslag hebben. Nederlandse testen op bluetongue vinden plaats bij het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR. "Dat is een betrouwbaar en erkend laboratorium", aldus Van den Berg. Hij vindt dat de Nederlandse regering de situatie aan de kaak moet stellen bij de Europese Commissie in Brussel.

In Wales is vorige week een Nederlands schaap ontdekt dat het bluetongue-virus bij zich droeg. De Nederlandse test op het virus viel negatief uit, voordat het dier op transport naar Wales ging.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gj

    Zou het nu eindelijk in Nederland doordringen hoe het precies werkt in de EEG. Als het erop aan komt beschermd elk land zijn eigen toko en economie. In Nederland wordt precies andersom gewerkt. De Nederlandse plitiek geeft alles alleen maar weg.

  • no-profile-image

    gast

    Wat zou je denken van een incubatietijd van 6 weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.