Home

Achtergrond

Export van boomkwekerijproducten is vorig jaar gestegen

Van juli tot en met december 2007 zijn voor bijna 160 miljoen boomkwekerijproducten uit Nederland geëxporteerd.

Vergeleken met vorig jaar is dat 8 procent hoger. De export naar de meeste landen in de Europese Unie verloopt beter dan in het voorgaande seizoen. De verkoop van boomkwekerijproducten aan klanten in de Verenigde Staten en Japan gaat dit seizoen echter zeer moeizaam. Dit blijkt uit exportcijfers van het Productschap Tuinbouw.

In de periode van juli tot en met november 2007 is maandelijks voor een hoger bedrag aan boomkwekerijproducten uitgevoerd dan in de voorgaande twee jaren. In december is echter voor 6 miljoen minder uitgevoerd dan in 2006. Voor een deel zal hier het winterweer een rol hebben gespeeld. Met name de uitvoer naar de Verenigde Staten en Duitsland bleef in december achter. De uitvoer van vaste planten naar de VS heeft het vooral moeilijk door de ongunstige koers van de dollar ten opzichte van de euro.

Naar Duitsland zijn van juli tot en met december 2007 voor ruim 52 miljoen boomkwekerijproducten uitgevoerd. Dit is 6 miljoen hoger dan in 2006. Diverse afzetkanalen en productgroepen laten een betere verkoop zien. Zo zijn de leveranties aan bouwmarkten eenderde groter dan in 2006. Via het postordersegment zijn in Duitsland iets meer boomkwekerijproducten verkocht. Naast een groei van de consumentenmarkt zijn er meer opdrachten van de gemeentelijke markt. De export van laanbomen naar Duitsland is tot en met december ongeveer 15 procent hoger dan een jaar terug.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.