Home

Achtergrond 179 x bekeken

Europa is nu AI-vrij!

In Europa komt momenteel geen AI meer voor. Buiten de EU zijn de vogelpestuitbraken echter nog talrijk.

Dinsdag 19 februari heeft het Verenigd Koninkrijk de beschermingsmaatregelen ingetrokken die waren genomen vanwege een uitbraak van AI bij knobbelzwanen in Zuid Engeland. Met deze intrekking zijn binnen de gehele Europese Unie voor AI geen beschermende maatregelen meer van kracht. De AI-situatie in Europa is dus rustig. Buiten de EU zijn de uitbraken van AI echter nog talrijk.

Zwarte Zee

In Oekraïne zijn begin februari enkele gevallen van AI vastgesteld bij bedrijven op het schiereiland De Krim. Daarnaast zijn in Turkije de laatste maand op verschillende plaatsen langs de kust van de Zwarte Zee besmettingen vastgesteld.

Midden Oosten

Saoedi Arabië heeft deze week aan de OIE gerapporteerd dat in de periode november 2007 - januari 2008 in totaal op 24 adressen een AI besmetting met H5N1 is vastgesteld. De omvang van de besmettingen varieerden van één kip in een bejaardenhuis tot een bedrijf met 2.225.000 stuks pluimvee. In totaal zijn vijf miljoen stuks pluimvee geruimd. Vrijwel alle besmette adressen lagen in de omgeving van de hoofdstad Riyad.

Verre Oosten

In Pakistan in is de bergachtige noordwestelijke grensprovincie AI vastgesteld.

De autoriteiten van India hebben al twee keer meegedeeld de uitbraken van AI in West Bengalen onder controle te hebben om vervolgens weer nieuwe uitbraken te melden.
In Bangladesh dat aan West Bengalen grenst, verspreidt het AI-virus zich nog steeds. Inmiddels is AI in 43 van de 64 districten van het land vastgesteld.

In Myanmar (voormalig Birma) zijn de laatste maanden eveneens verschillende uitbraken vastgesteld. Aan de OIE is ondermeer het ruimen van 32.000 kwartels, 1250 leghennen, 147 eenden en enkele duizende stuks "backyard" pluimvee gemeld. Ook zijn tienduizenden broedeieren vernietigd.

In het noorden van Laos is begin februari een besmetting vastgesteld bij 1300 kippen.

In Thailand dateren de laatste AI-uitbraken van januari 2008 en in Vietnam zijn deze week grote aantallen dode vogels in verschillende rivieren aangetroffen. Gevreesd wordt voor een uitbraak van AI.

China heeft 18 februari aan de OIE gemeld dat op 6 februari een uitbraak van AI in Tibet is vastgesteld waarbij in een dorp 7700 stuks pluimvee zijn geruimd.

Indonesie meldt geen nieuwe uitbraken bij pluimvee meer. Vermoedelijk is dat onbegonnen werk. Wel zijn in Indonesië inmiddels 105 mensen geregistreerd waarvan zeker is dat ze aan AI zijn overleden. Aangenomen wordt dat ook een aantal niet geregistreerde mensen aan AI is overleden.

Afrika

In Egypte doen zich nog wekelijks nieuwe uitbraken voor. In totaal heeft Egypte sinds het begin van de uitbraak 1028 besmette adressen aan de OIE gemeld.

Andere Afrikaanse landen waar de laatste tijd nog nieuwe AI-uitbraken worden gemeld zijn Benin en Nigeria.

Conclusie

De conclusie kan zijn dat het AI-virus zich momenteel in Europa niet erg manifesteert maar elders in de wereld erg actief is, vooral in Egypte en in diverse Aziatische landen.
Het blijft daarom van groot belang dat de Nederlandse pluimveesector zeer waakzaam blijft op elk signaal dat mogelijk op AI kan duiden.
Voor de sector is het veel beter dat een keer ten onrechte een verdenking wordt uitgesproken dan dat een besmetting een dag te laat wordt opgemerkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.