Home

Achtergrond 204 x bekeken

Euromunt in prehistorische stijl

De herdenkingsmunt voor '10 jaar euro' krijgt een eurosymbool en poppetje in de stijl van een grottekening.

Het ontwerp doelt op de lange ontwikkeling van prehistorische ruilhandel tot de Europese eenheidsmunt. Het ontwerp is gekozen door ruim 141.000 internetstemmers, meldde de Europese Commissie vandaag.

De herdenkingsmunt van 2 euro komt in januari 2009 in omloop in alle vijftien EU-landen met de euro. Naar schatting komen 90 miljoen stuks in roulatie. Het winnende ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, ontwerper bij de Griekse centrale bank.

Ministers van Financiën van de eurolanden dachten vorig jaar even om 10 jaar euro te vieren met een 10 euro-munt. Maar ze hadden toch liever een munt die echt gebruikt wordt dan een verzamelaarsobject.

De euro ontstond in 1999 door het begin van de Economische en Monetaire Unie (EMU). Aanvankelijk bestond de euro alleen voor banken als vaste tegenwaarde van nationale munten zoals de gulden. Sinds januari 2002 betalen burgers echt met euromunten en eurobriefjes.
Inmiddels is de euro betaalmiddel in vijftien EU-landen, met totaal 320 miljoen inwoners. Zodra andere EU-landen aan de voorwaarden voldoen, sluiten ze zich aan bij het gebruik van de euro. Alleen Denemarken en het Verenigd Koninkrijk hebben een uitzondering bedongen op euro-invoering.

Het is de tweede keer dat alle eurolanden samen een herdenkingsmunt uitgeven. De eerste was in 2007 voor de vijftigste verjaardag van het EU-Verdrag van Rome. Dat was de eerste Nederlandse euromunt zonder afbeelding van de koningin.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.