Home

Achtergrond 219 x bekeken

Etiketten middelen steeds ingewikkelder

Door de herbeoordeling van 931 gewasbeschermingsmiddelen zijn een aantal etiketten dusdanig ingewikkeld geworden dat voor het opvolgen bijna een speciale opleiding nodig is.

Het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen is steeds vaker aan beperkingen gebonden. Voor de herbeoordeling was er bijvoorbeeld al de beperking van het maximum aantal keren dat een strobilurinen per teelt of per seizoen mag worden toegepast. Dat maakt het gebruik van die middelen niet altijd eenvoudig, maar met die beperkingen valt in de praktijk nog te werken.

De herbeoordeling van gewasbeschermingsmiddelen heeft in sommige gevallen geleid tot dusdanig ingewikkelde etiketten, dat de praktische uitvoerbaarheid dáárvan in twijfel mag worden getrokken. Het etiket van linuron vloeibaar spant wellicht de kroon door de verschillende combinaties van gewassen, teeltvrije zones, doppenkeuze en boomhoogte van de spuit.

Een ander gevolg van de herbeoordeling is de intrekking van de toelating van onkruidbestrijdingsmiddelen als Reglone, Gramoxone en Actor. Dat betekent dat voor onkruid afbranden alleen nog Basta 200, met haar beperkingen, ter beschikking staat.

Lees meer in Weekblad Groenten & Fruit van vrijdag 15 februari of op www.ctgb.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.