Home

Achtergrond 4 reacties

Essent: duurdere energie door hoge kolenprijs

Essent verwacht dit jaar een opwaartse druk op de energieprijzen. Dit komt vooral door de sterke stijging van de prijzen voor kolen, die nodig zijn voor het stoken van de energiecentrales.

Dit zei Essent-topman Michiel Boersma bij de presentatie van de jaarcijfers.

Kolen kostten vorig jaar nog gemiddeld 60 tot 70 euro per ton. Nu is dat al 160 euro, aldus Boersma. De prijs is enorm gestegen door de grote vraag naar kolen in landen als China en India.

Essent verlaagde zijn energieprijzen voor huishoudens vorig jaar juli nog met ongeveer 7,5 procent. Begin dit jaar volgde een prijsstijging van gemiddeld 3,8 procent.

De energiehonger van China heeft voor Essent ook op een ander gebied gevolgen. Het concern schrapte vorig jaar de bouw van een nieuwe centrale in Bremen omdat de kosten te hoog zouden uitvallen, een gevolg van de grote vraag naar werktuigbouwkundigen. ,,De prijzen voor de bouw van nieuwe centrales rijzen de pan uit. China maakt een inhaalslag. Daar wordt bij wijze van spreken dagelijks een nieuwe centrale opgeleverd,'' aldus financieel directeur Rinse de Jong.

Het besluit om de bouw van de Duitse centrale niet door te zetten, kostte Essent vorig jaar ongeveer 25 miljoen euro. Het energiebedrijf was verder bijna 40 miljoen euro kwijt aan advieskosten voor de mislukte fusiebesprekingen met Nuon en het besluit van de politiek om de splitsing van energieconcerns in leverings- en productiebedrijven en netwerkbedrijven door te zetten.

Essent kon desondanks een forse winststijging boeken. De winst uit voortgezette activiteiten steeg met 41 procent tot 832 miljoen euro. Inclusief de opbrengst uit de verkoop van de kabeltv-tak (bijna 1,8 miljard euro) bedroeg de winst 2,6 miljard euro. De omzet nam met bijna 15 procent toe tot 7,38 miljard euro, dankzij een gestegen verkoop van elektriciteit en gas.

Topman Boersma zei niet te verwachten dat het fusieoverleg met Nuon wordt hervat. Beide energiebedrijven maakten in september vorig jaar bekend hun aangekondigde fusie niet door te zetten. Volgens Boersma is de kans ,,heel erg klein'' dat er nog een 'nationale energiekampioen' ontstaat. Halverwege dit jaar wil Essent duidelijkheid geven over zijn strategie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ton

  Goed presteren? Ik lag vanmorgen in de krant dat recent de tarieven voor "goedkope nachtstroom" met 18% waren verhoogd en het vaak zo is dat nachtstroom zelfs duurder is dan dagstroom. Hoe goed moet je kunnen besturen als je op deze wijze je winst zonder inspraak mag verhogen. En natuurlijk levert dit koopkrachtdaling op bij de consument. En waar legt men dan de nadruk op? Ja precies, de gestegen prijzen voor het voedselpakket als gevolg van de stijging van de grondstofprijzen uit de landbouw

 • no-profile-image

  ton

  Precies, en daarbovenop gaat ook nog de hoofdprijs van subsidies voor duurzame energie naar de houtgestookte "milieuvriendelijke" energiecentrales via essent naar de overheid. Kan essent op de volgende aandeelhoudersvergadering trots vertellen dat de winst weer is toegenomen. En op deze manier steekt de overheid de europese subsidies in eigen zak. En de milieuclubs houden zich koest en vinden het geweldig, want zij leven bij gods gratie van de (europese) subsidieruif en bekritiseren ander vormen van duurzame energie zoals vergisten

 • no-profile-image

  gert

  de provincies en gemeenten bezitten de aandelen van essent,ze zullen braaf akkoord gaan met de tariefsverhoging hoewel de winst nu al 800 miljoen bedraagt.Meer winst is meer geld voor de aandeelhouders.

 • no-profile-image

  Herman Zet

  een beetje spelen met Nuon,en laten adviseren :totale kosten 40 miljoen.
  afblazen bouw kolencentrale kosten:
  25 miljoen.
  Een bedrijfs beleid die de plank misslaat.
  En toch astronomische winsten maken dan moet Boerema toch ook wel een vette bonus hebben, voor zijn goede presteren.
  En toch de energie prijzen verhogen?
  Dat noem ik stelen!
  Het erge is dat je er niets aan kunt doen, behalve betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.