Home

Achtergrond 1 reactie

Ernst & Young: situatie kritisch in EU-schapensector

De situatie in de Europese schapen- en geitensector is zorgwekkend.

Tot deze conclusie komen accountantsbureau Ernst & Young en het Franse Institut de l’Elevage in een rapport. De onderzoekers praatten met experts en belanghebbenden in Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Ierland, Frankrijk, Spanje en Roemenië.

Veel schapen- en geitenhouders raken ontmoedigd, en stoppen met hun bedrijf, concluderen zij. Er is weinig belangstelling voor bedrijfsopvolging.

Inkomens in de sector horen tot de laagste in de agrarische sector. Deze stoelen bovendien sterk op de subsidies. Voer, brandstof en electronische I&R (vrijwillig in 2010) jagen de ondernemers op hogere kosten. De sector legt het in de concurrentie om grond ook steeds vaker af tegen de hogere prijzen voor granen.

Als sterke punten noemt Ernst & Young de kwaliteit van melk(producten) en vlees. De sector is veerkrachtig en past zich makkelijk aan. Toch zijn de vooruitzichten niet rooskleurig. De consumptie van lamsvlees daalt. Daar komt bij dat er steeds meer goedkoop lamsvlees uit niet-EU-landen wordt geïmporteerd.

De samenstellers bepleiten een plan van aanpak, dat zij deze week bij het Europees Parlement indienden. Als onderdeel geldt de herinvoer van de ooipremie. Deze zou uit een basispremie kunnen bestaan, met toeslagen voor extra taken. Het plan voorziet verder in scholing, verbetering van fokkerij, hygiene en diergezondheid. Ook zouden producentengroeperingen kunnen ontstaan. Brussel moet meer energie steken in de promotie van Europees lamsvlees.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    geldt ook voor de rundveevleessector,er wordt teveel goedkoop rundvlees uit z-amerika ingevoerd om de consumentenprijs in europa laag te houden

Of registreer je om te kunnen reageren.