Home

Achtergrond 216 x bekeken 1 reactie

Eisen voor biologisch telen is glastuinders te hoog

De eis dat het gewas in de grond geteeld moet worden geldt als belangrijkste oorzaak dat er maar weinig glasgroentetuinders omschakelen op de biologische teeltmethode.

Belangstelling voor omschakelen is er wel, maar de lat ligt voor deze groep telers te hoog. Dat werd donderdag duidelijk op een bijeenkomst bij het Productschap Tuinbouw over het stimuleren van het biologisch telen in Zoetermeer.

Volgens Paul Bol, zelf glastuinder en vertegenwoordiger van DPA zijn glasgroentetelers wel bereid om te schakelen, maar is de eis van grondgebonden telen een brug te ver. Overigens is het internationaal gezien niet duidelijk wat precies onder grondgebonden telen moet worden verstaan.

"Daar moeten de beleidsmakers zich maar eens over buigen", stelt Bol.. "Wanneer de mogelijkheden van deze 'grondteelt' worden verruimd tot bijvoorbeeld de steenwolmatten te vervangen door organisch materiaal, zijn er binnen onze telersvereniging zeker wel ondernemers die op de biologische teelt willen overstappen."

Clement Mol

Eén reactie

  • no-profile-image

    M. Vlasveld

    De normen moeten niet verder worden opgerekt voor boeren (glastuinbouwers) die mogelijk alleen voor het geld in beweging willen komen. Biologisch staat voor natuurlijk en gezond. En het moet ook logisch zijn, begrijpelijk blijven voor burgers met boerenverstand. Gezonde biologische voeding komt van gezonde biologisch grond. Punt.
    Misschien dat het tijd wordt het omschakelmerk weer uit de kast te halen, vroeger was er EKO-om voor boeren die bezig waren om te schakelen. Voor maximaal 3 jaar zou dat toch moeten kunnen? De overheid moet veel meer investeren in voorlichting en begeleiding van boeren die willen omschakelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.