Home

Achtergrond 239 x bekeken

Effect bloeddrukverlagers hangt af van eiwitverlies

Mensen met hoge bloeddruk hebben een verhoogd risico op het krijgen van nier-, hart- en vaatziekten als zij ook eiwitverlies in de urine hebben.

De doelmatigheid van bloeddrukverlagende middelen is groter, naarmate het eiwitverlies groter is. Die conclusie trekt farmaceut Cornelis Boersma, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, uit een analyse van de urine van meer dan 8.500 Groningers.

Zij hadden het vocht in 1997 ingeleverd in het kader van een onderzoek naar het verhoogd risico op nier-, hart- en vaatziekten bij mensen met eiwitvierlies in de urine. Boersma's bevindingen zijn gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology.

De resultaten van Boersma's onderzoek hebben grote gevolgen voor een eventueel grootschalig programma om nier-, hart- en vaatziekten te voorkomen. Door te onderzoeken op eiwitverlies in de urine kunnen mensen met een hoge bloeddruk die een verhoogd risico lopen, worden opgespoord en kan de behandeling van hun kwaal worden verbeterd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.