Home

Achtergrond 181 x bekeken

Eerste toertocht op het ijs van FlevOnice

Op de 5 kilometer lange ijsbaan van FlevOnice in Biddinghuizen is vandaag de eerste schaatstoertocht gehouden.

Deelnemers konden vanaf 7.00 uur starten voor een tocht van 50, 100, 150 of 200 kilometer. Een woordvoerder telde vandaag tweehonderd deelnemers aan de eerste FlevOnice Toertocht.

Voormalig topschaatser Rintje Ritsma loste het startschot. Hij memoreerde aan het feit dat er voor het eerst sinds de Elfstedentocht van 1997 een georganiseerde tocht van 200 kilometer in de Nederlandse buitenlucht wordt verreden.

Het ijs hield zich volgens de woordvoerder goed. "Vooraf was het afwachten of er kluunplekken moesten komen, maar we hebben een mooie ijsvloer.''

De toertocht volgt na een aantal tegenslagen. Eerder werd al een wedstrijd geschrapt. Het ging om de KNSB-marathon die op 9 januari zou worden gehouden. De KNSB vond het parcours te onveilig door een koelbuis die langs de baan lag. Die had volgens de bond tot ongelukken kunnen leiden.

Maandag 11 februari ging het grootste gedeelte van de ijsbaan weer open nadat er anderhalve maand niet kon worden geschaatst. De ijskwaliteit was toen onvoldoende. Na de opening van de schaatsbaan, eind 2007, waren er ook al problemen waardoor schaatsen op het kunstijs niet mogelijk was.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.