Home

Achtergrond

Eerste paprika's van belicht seizoen

Een medewerker van teeltbedrijf Van der Harg van Winden uit Bemmel snijdt de eerste paprika's van het belichte seizoen.

Een medewerker van teeltbedrijf Van der Harg van Winden uit Bemmel snijdt de eerste paprika's van het belichte seizoen. Volgens bedrijfsleider Paul Latta blijft de prijs van € 1,50 per kilo een euro achter bij 2007. Het teeltbedrijf teelt op 8,6 hectare paprika's van het ras Spider. "Dat zijn grovere vruchten met minder gewaswerk", zegt Latta. Kwaliteit is goed, ondanks het donkere weer, stelt hij.Het bedrijf installeerde dit jaar op één afdeling een hoge druksluchtbevochtigingssysteem. Het systeem is in de groenteteelt nog vrij onbekend. Foto VidiPhoto

De Friese akkerbouwer Gerlof Rienks laadt 27 ton pootaardappelen van het ras Desiree in een vrachtwagen. Deze heeft Zeeland als bestemming. De chauffeur van het vehikel kijkt toe. Nu wacht in Biervliet maatschap Herweijer op de aardappelen maar normaliter gaan ze naar het buitenland. Van de in totaal 70 hectare teelt Rienks 25 hectare op contract voor een viertal handelshuizen. De rest zet hij samen met zijn broer direct af op de vrije markt. Foto Alex de Haan

Akkerbouwer Piet Huybregts laat zijn graszaad door loonbedrijf Koopman met een grote quad over de in het najaar gezaaide 14,5 hectare tarwe zaaien. Op advies van de graszaadfirma. "Zo rij je geen sporen in je land, want dit apparaat is heel licht", legt Huybregts uit. "Als de tarwe straks geoogst, staat het gras al mooi hoog. Dit gras is voor de oogst 2009." Het is voor de Brabander de eerste keer dat zijn graszaad met behulp van een quad de grond in gaat. "Of het bevalt, kan ik straks bij de oogst pas zeggen. Maar het lijkt me een goed systeem." Foto Anton Dingemanse

Een Poolse schapenhouder laat vol trots zijn met zorg geproduceerde schapenkaas zien aan de buitenwereld. De Europese Commissie heeft besloten dat de schapenkaas uit de regio Podhale in het zuiden van Polen met de naam Oscypek een beschermde status als streekproduct krijgt. Dat betekent dat niet iedere schapenhouder in Europa de naam Oscypek in zijn schapenkaas mag zetten. Deze bescherming geldt ook voor andere Europese streekproducten. Foto ANP

Courgetteteler Johan Zwinkels uit 's Gravenzande snijdt mannelijke en vrouwelijk bloemen van de plant. De bloemen zijn niet voor de sier, maar voor consumptie. "Al tien jaar lang lever ik vrouwelijke bloemen aan de horeca en groentespeciaalzaken. Maar sinds vorig jaar blijkt er ook vraag naar de mannelijke bloemen. Die worden bijvoorbeeld door een sausje gehaald en gefrituurd. De courgettebloemen moeten vroeg in de ochtend worden gesneden, omdat zeker bij zonnig weer de bloemen al om tien uur gesloten zijn." Foto Clement Mol

Pluimveeverwerking bij Nutreco in Spanje. De omzet van Nutreco is in 2007 met 33 procent gestegen tot 4 miljard euro. De winst steeg met 32 procent. Het bedrijf wist de hogere grondstofprijzen succesvol door te berekenen naar de klant. De winst van Nutreco hield analisten in de aanloop van de jaarcijfers bezig. Vanwege de gestegen grondstofprijzen, voor een producent van dier- en visvoeding essentieel, heerste enige onzekerheid. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.