Home

Achtergrond 2 reacties

Eén topinstituut diergezondheid

Nederland krijgt een topinstituut voor diergezondheid, van onderzoek tot verbeterprogramma’s op vee­bedrijven.

De Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gaan hun krachten daartoe bundelen.

De combinatie, waarin alle onderdelen hun eigen rol behouden, heeft zo’n 1.400 medewerkers in dienst en realiseert een omzet van ongeveer 175 miljoen euro. De samenwerking wordt de komende maanden nader uitgewerkt door GD-directeur Anton Pijpers, de beoogd algemeen directeur van de nieuwe combinatie.

Beide organisaties zien in de krachtenbundeling het perfecte antwoord op de schaalvergroting, internationalisering en kwaliteitsverbetering in de food & agri­sector. Zij denken een bredere en betere service te kunnen bieden aan veehouders en de toeleveren­de en verwerkende industrie een geïntegreerde aanpak te kunnen bieden.

Met nadruk stellen Wagenin­gen UR en de GD dat de krachten­bundeling van groot belang is om toonaangevend te zijn en vooral te blijven. Dat geldt op kennisge­bied, waarbij toptalent aan het instituut wordt gebonden en er één lijn is van onderzoek naar praktijk. Die sterke kennisbasis wordt ook voor de Nederlandse veehouderij essentieel geacht om de mondiale leidende positie te handhaven en uit te bouwen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  Inderdaad Boudewijn. De GD is een vreemd bedrijf met een bedenkelijke monopolie. Wie is eigenlijk eigenaar , wat is de rechtspositie enz.
  Alle mogelijke concurrentie voor allerlei bloedtesten worden zgn niet erkend enz.
  Eens is de GD begonnen als steun voor de boer bij dierziekten. Zij staan nu rechts van de regering en dicteren inderdaad het veterinaire landbouwbeleid.
  Ik ben van mening dat de GD de veehouderij gewoon heeft laten stikken met de Blauwtong.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Helaas weer een versterkende positie van de vaak dicterende gd die wel de tekortkomingen van een ander bestrijdt, maar zijn eigen fouten nooit erkent. Zeer gevaarlijk deze monopoliepositie.

Of registreer je om te kunnen reageren.