Home

Achtergrond

Een op vier werknemers heeft stress

Ruim een kwart van de Nederlandse werknemers ervaart (zeer) vaak stress op het werk.

Dat is minder dan vorig jaar, toen 34 procent klaagde over stress. Bovendien blijkt Nederlands personeel meer relaxed dan collega's in België en Frankrijk. Van onze zuiderburen klaagt 42 procent van de werknemers over stress en van de Fransen 36 procent.

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Zebrazone, waarvoor ongeveer 2230 Nederlanders in loondienst zijn ondervraagd. Een hoge werkdruk wordt door de meesten (58,5 procent) als grootste veroorzaker van stress genoemd. Verder wijst bijna de helft op slechte werkomstandigheden.

Stress heeft negatieve effecten op zowel het personeel als op organisaties. Meer dan vier op de tien medewerkers met veel stress is neerslachtiger dan anders. Ook verzuimt een gestreste werknemer gemiddeld negen dagen per jaar, terwijl een relaxte collega zich per jaar zes dagen ziek meldt. Bovendien zegt 26 procent van de gestreste personeelsleden niet goed te functioneren, tegen 13 procent van de niet-gestresten onder hen.

Werknemers die veel steun van leidinggevenden en collega's krijgen, ervaren minder stress. Ook personeel dat het werk naar eigen inzicht kan organiseren, klaagt minder over werkdruk en slechte arbeidsomstandigheden. Verder wordt de minste stress ervaren door medewerkers van kleine organisaties (minder dan tien personeelsleden) en mensen die minder dan twintig uur per week werken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.