Home

Achtergrond

Edeka wil residu-eis verder aanscherpen

De Duitse supermarktketen Edeka werkt aan een verder aanscherping van de residu-eisen bij groente en fruit.

De marktleider van Duitsland wil voortrekker op de Duitse markt blijven door een lijst op te stellen met verboden kritische stoffen. Daartoe werkt de keten samen met het Öko Institut uit Freiburg. Halverwege dit jaar moet een lijst klaar zijn met stoffen die vanaf 2009 niet meer zijn toegestaan. De keten accepteerde alleen al residugehaltes van minder dan 70 procent van de mrl.

Verder werkt de keten aan een waarschuwingssyteem door een databank op te bouwen met residumetingen. Hoe meer overschrijdingen, des te vaker wil de keten voor dat product controles doorvoeren. Regelmatige overtredingen kan een leverancier op uitsluiting komen staan.

Voor de regionale leveranciers schroeft Edeka de eisen op. De telers moeten vanaf juni een GlobalGap of IFS-erkenning hebben. Voor grotere leverancier bestaat die eis al sinds 2005.

Recent heeft een aantal nationale telersorganisaties Edeka aangeschreven over de verregaande telerseisen. Onder andere het Nederlandse DPA stellen dat telers in de problemen komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.