Home

Achtergrond

Economie niet afgewogen in Natura 2000?

Ondernemers maken zich zorgen over de afweging van economische belangen in de plannen voor de Natura 2000-gebieden. Ook zijn ze bang voor langdurige vergunningsprocedures. De ondernemersorganisaties LTO Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland brachten hierover een gezamenlijk bericht naar buiten op 31 januari 2008.

De overheid is bezig natuurdoelen en begrenzingen van de Natura 2000-gebieden op te stellen. In een latere ronde volgen de beheerplannen, die eventueel rekening houden met de belangen van ondernemers en de economische haalbaarheid. De agrariërs en andere ondernemers zijn echter bang dat hun belangen dan niet meer aan bod komen. Als later blijkt dat ondernemers schade ondervinden door de bepaalde plannen, zal het grote moeite kosten besluiten terug te draaien. Agrocount.nl schreef al vaker over de (mogelijke) gevolgen van Natura 2000 voor de landbouw.

Ook wijzen de ondernemersorganisaties op de vele vergunningprocedures die het aanwijzen van de Natura 2000-gebieden naar verwachting veroorzaken. Ondernemingen moeten dan zelf aantonen dat hun eigen plannen geen nadelige gevolgen hebben voor de natuur. Verder vinden ze het onduidelijk hoe aanvragen worden getoetst.

Natuurmonumenten deed een uitnodiging aan LTO Nederland voor een gezamenlijk overleg over Natura 2000. Dit zou kunnen resulteren in een gezamenlijke intentieverklaring met een set afspraken over de samenwerking bij het opstellen van beheersplannen. Echter, de landbouworganisatie heeft daaraan geen behoefte. Ze vindt dat de minister de partij is die de regie voert en waarmee onderhandeld moet worden.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘Natura 2000’

Meer informatie Ondernemers: grote zorgen over Natura 2000 (website LTO, 31 januari 2008)

Meer informatie Agrarisch Dagblad: Ondernemersorganisaties ongerust over Natura 2000

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.