Home

Achtergrond 190 x bekeken

Economie draait op volle toeren

Nederland is het nieuwe jaar ingegaan met een economie die op volle toeren draait. Het CBS noemt de economische groei ”robuust”.

Gemiddeld kwam de groei over 2007 uit op 3,5 procent. Ook in de laatste maanden van het jaar was de groei hoger dan een jaar eerder.
Het gunstige groeicijfer van het CBS was eerder deze week nog niet bekend bij de rekenmeesters van het kabinet. Het Centraal Planbureau (CPB) stelde de prognose voor de economische groei neerwaarts bij. Volgens het CBS had het CPB toen nog niet alle informatie die van belang was. Uitgangspunt voor dit jaar blijkt niet een groei van 3 procent, maar van 3,5 procent over 2007.
De groei van de Nederlandse economie was vorig jaar groter dan het gemiddelde van de Europese landen. Hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS sluit niet uit dat de kredietcrisis Nederland alsnog parten gaat spelen, maar als dat gebeurt zal dat zijn met een vertraging.
De consument heeft er vertrouwen in dat het voorlopig snor zit met de eigen portemonnee en de industrie heeft volop plannen om te investeren. Dan is het niet te verwachten dat de banken hier de kredietkraan dichtdraaien.
De uitvoer leverde een belangrijke bijdrage aan de economische groei. Het Nederlandse handelsoverschot kwam uit op 41,4 miljard, het hoogste ooit. Het aantal banen nam toe met circa 200.000, aldus Vergeer. Die groei is vergelijkbaar met die in de hoogtijdagen van de jaren ’90. De werkloosheid daalde dan ook met 70.000 tot 314.000 personen, of wel tot zo’n 4 procent, terwijl het aantal openstaande vacatures in het derde kwartaal een record bereikte.
Doordat er meer banen zijn die zorgen voor extra inkomen, konden de Nederlanders het geld vorig jaar laten rollen. De consumptie van de huishoudens leverde ook een belangrijke bijdrage aan de economische groei, aldus het CBS. De consumptie van duurzame goederen steeg met meer dan 4 procent.
De groei van de investeringen bleef vorig jaar hoog, 4,9 procent. Het vertrouwen van de producenten bereikte vorige maand een recordhoogte. De stemming bij de bedrijven is dus opperbest.
De hoge spanning op de arbeidsmarkt begint nu door te werken in de lonen. In de eerste helft van vorig jaar was de stijging van de cao-lonen nog 1,7 procent, in de tweede helft kwam die uit op 2,5 procent. De stijgingen van 4 tot 5 procent, die te zien waren rond de eeuwwisseling toen de economie ook flink groeide, zijn nog niet in zicht. Het prijspeil steeg vorig jaar met 1,6 procent, maar dat is in januari van dit jaar opgelopen tot 2 procent.
Minister Wouter Bos van Financiën constateerde donderdag in reactie op de CBS-cijfers dat de Nederlandse economie er goed voorstaat. Bos wees erop dat de eerder deze week uitgelekte CPB-raming, die voor 2008 uitgaat van een economische groei van 1,75 procent, een voorlopig karakter heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.