Home

Achtergrond 171 x bekeken

EU verlaagt verwachting economische groei

De Europese economie zal dit jaar 0,4 procentpunt minder groeien dan vorig jaar november nog werd gedacht.

De Europese Commissie stelde de groeiverwachting voor de 27 EU-landen donderdag opnieuw naar beneden bij naar 2,0 procent en voor de vijftien landen die de euro hebben naar 1,8 procent.

Afgelopen november werd nog gerekend met een groeiverwachting van 2,4 procent voor de EU-27 en 2,2 procent voor de eurozone. Maar in januari waarschuwde eurocommissaris Joaquin Almunia al dat de economie het moeilijker ging krijgen. De problemen van de onrust op de financiële markten, de stijgende olie- en voedselprijzen en de economische teruggang hebben ook effect op de Europese economie.
De inflatie zal dit jaar naar verwachting uitkomen op 2,9 procent in de EU-27 en 2,6 procent in de eurozone. Brussel verwacht dat de inflatie eind dit jaar zakt naar een 'normaal' niveau.

Voor Nederland verwacht de Europese Commissie in 2008 een sterke economische groei van 2,9 procent. Dat is onder meer het gevolg van de grote groei in het laatste kwartaal van 2007, maar Brussel waarschuwt dat dat de vertraging van de groei verhult.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.